A jelenlegi ingyenes Facebook csoportok rendszerébe építené be a Facebook az új, fizetős csoportok funkcióját. A havidíjas szolgáltatásként nyújtható VIP csoportokat a Facebook az ingyenes csoportok alatt, egyfajta alcsoportként tenné elérhetővé.

Jelenleg is sok olyan (akár zárt) Facebook csoportot látunk, ami egy nagyon jó témára, igényes hozzáállással és figyelmes moderálással indul. Valódi értéket nyújt és jó tagnak lenni benne. Eleinte. Kevés csoport képes ezt a hívogató színvonalat hosszú távon is tartani, hiszen az adminok cserélődnek, nem érnek rá, új projektbe vagy új csoportokba kezdenek, illetve gyakori, hogy egyszerűen megszűnik a kezdeti lelkesedés és motiváció, vagy egyszerűen csak túl gyorsan túl nagyra nő a csoport. Erre a havidíjas csoport remek megoldást nyújt, hiszen a moderátorok bevétel ellenében, várhatóan több energiát és időt tudnak majd a csoportokra fordítani, értékes tartalmakat gyártani és egyedi ajánlatokat és lehetőségeket készíteni a tagok számára. Fizetős csoportokra eddig is voltak különféle megoldások, jellemzően havidíjas oktató felületek formájában, aminél a Facebook zárt csoport kiegészítő kommunikációs felületként szolgált. 
A bevétel ugyan nem 100%ban illeti majd meg az adminokat, mert abból a Google-, vagy Apple a Store-ok szabályzatainak megfelelően részesedést vesz le, de lássuk be ez azért így is egy jó bevételi forrás lehet, arra viszont mindenképpen alkalmas, hogy igényes felületet biztosítsunk a követőink számára.

Úgy gondolom, sok vállalkozás fogja lelkesen használni ezt az új (még bevezetés alatt álló) lehetőséget, és a viszonylag alacsony (5-30 dollár körüli) havidíjért sok lelkes, igényes kommunikációra és tudásra éhes tagot találnak majd. Én jelenleg nem tervezem, hogy létrehozzak fizetős csoportot, de várhatóan tag leszek egy-két ilyen csoportban a minőségi és egyedi tartalmak reményében 🙂

Te fogod használni valamilyen módon ezt a lehetőséget?